top of page

Samenvatting Bedrijfsinformatiesystemen hoofdstuk 14

 

14.1. De groei van internationale informatiesystemen

De nieuwe wereldorde die het gevolg zijn van geavanceerde netwerken en informatiesystemen, zal veel nationale ondernemingen, nationale industrieën en nationale economieën van het toneel vagen. Veel ondernemingen zullen worden vervangen door snelle netwerkorganisaties die over nationale grenzen heen opereren.

 

14.1.1. De ontwikkeling van internationale IT-architectuur

Een internationale informatiesysteemarchitectuur bestaat uit basisinformatiesystemen die organisaties nodig hebben om internationaal zaken te doen en activiteiten uit te voeren. De te volgen basisstrategie bij het opzetten van een internationaal systeem is gebaseerd op een goed inzicht in de internationale omgeving waarin de onderneming opereert. Een zakelijke drijfveer is een kracht in de omgeving waarop ondernemingen moeten reageren en die de richting van de onderneming beïnvloedt. Negatieve factoren of tegenkrachten zijn factoren die de ontwikkeling van een globale onderneming kunnen tegenhouden. Hoewel technologie een van de belangrijkste drijfveren is achter internationalisering, zijn een ondernemingsstrategie- en structuur noodzakelijk om de juiste technologie kunnen selecteren.

 

14.1.2. De internationale omgeving: kansen en uitdagingen voor ondernemingen

Internationale drijfveren kunnen in twee groepen worden verdeeld: algemene culturele factoren en specifiek zakelijke factoren. Informatie- communicatie- en transporttechnologieën hebben een werelddorp (global village) gemaakt waarbinnen communicatie met iemand aan de andere kant van de wereld even goedkoop en eenvoudig is als communicatie met iemand aan het eind van de straat. Internationale cultuur: gemaakt door televisie, internet en andere internationale media, zoals films, die verschillende culturen en volken in staat stellen vergelijkbare verwachtingen te ontwikkelen over wat juist en fout is. De groei van communicatietechnologieën en de opkomst van wereldculturen creëren de omstandigheden voor internationale markten: consumenten overal ter wereld zijn geïnteresseerd in dezelfde producten die door de cultuur zijn goedgekeurd. De marktvraag kan tegenwoordig ook wereldwijd met elkaar worden gedeeld. Micro marketing – de marketing voor zeer kleine geografische en sociale groepen – betekent niet langer marketing voor kleine groepen in de Verenigde Staten, maar voor kleine groepen overal ter wereld. Hierdoor kunnen activiteiten plaatsvinden daar waar concurrentievoordeel behaald kan worden. Het resultaat hiervan is dat ondernemingen die internationaal opereren een groot strategisch voordeel kunnen behalen door op de juiste plek te gaan produceren, kijkend naar de prijs en grondstoffen die aanwezig zijn.

Ondernemingsuitdagingen

 

Op cultureel niveau verwerpt particularisme het concept van een gezamenlijke internationale cultuur en de penetratie van nationale markten door buitenlandse goederen en diensten. Particularisme is het nemen van beslissingen en acties op grond van een beperkt aantal of persoonlijke kenmerken.

Europese landen hebben zeer strikte wetten met betrekking tot de internationale gegevensstroom en privacy. De internationale gegevensstroom wordt gedefinieerd als de verpreiding van informatie, in welke vorm ook, over internationale grenzen. De European Union Data Protection Directive beperkt de verpreiding van persoonlijke gegevens naar landen die niet voldoen aan de strikte Europese informatiewetten over persoonsgegevens.

 

14.2. De organisatie van internationale organisatiesystemen

Organisaties die internationaal willen opereren, krijgen te maken met drie organisatorische problemen: het kiezen van een strategie, het organiseren van de onderneming en het organiseren van het systeembeheer.

 

14.2.1. Internationale strategieën en bedrijfsorganisatie

Er zijn vier belangrijke internationale strategieën die de basis vormen voor de organisatorische structuur van internationale ondernemingen: de nationale exporteur, de multinational, de franchise en de transnationale organisatie. Elk van deze strategieën wordt vergezeld van een specifieke organisatiecultuur: centrale organisatie (in het thuisland), decentrale organisatie (in buitenlandse afdelingen) en gecoördineerde organisatie (alle afdelingen werken samen als gelijken).

  • De nationale exporteur: strakke centralisatie van ondernemingsactiviteiten in het thuisland. Bijna alle internationale organisaties beginnen op deze manier en sommige satppen later over op één van de andere vormen. Alle processen zijn ingesteld op optimaal gebruik van middelen in het thuisland.

  • Multinational: concentreert financieel management en beheer op ee centrale thuisbasis, terwijl de productie, verkoop en marketing door afdelingen in het buitenland worden georganiseerd.

  • Franchises: Over het algemeen zijn franchises klonen vanuit het buitenland. Denk hierbij aan de MacDonalds. Over het algemeen wordt er in het thuisland geproduceerd, maar toch is informatie vanuit het buitenland nodig voor product specifieke redenen, zoals productie, marketing en personeelszaken.

  • Transnationale organisaties: staatsloze, werkelijk wereldwijd bestuurde ondernemingen die in de toekomst een grote rol zullen spelen in het internationale bedrijfsleven. Transnationale organisaties zien de wereld, niet hun moederland, als het managementraamwerk waarbinnen wordt geopereerd.

 

14.2.2. Internationale systemen ter ondersteuning van de strategie

Systemen: alle activiteiten bij het bouwen en exploiteren van informatiesystemen.

Gecentraliseerde systemen: systemen waarbij de ontwikkeling en exploitatie volledig plaatsvinden op de hoofdlocatie in het moederland

Gedupliceerde systemen: systemen waarbij de ontwikkeling plaatsvindt op de hoofdlocatie, terwijl de exploitatie uit handen wordt gegeven aan afdelingen in het buitenland.

Gedecentraliseerde systemen: systemen waarin elke internationale afdeling eigen unieke oplossingen en systemen ontwikkelt en exploiteert.

Netwerksystemen: systemen die op een geïntegreerde en gecoördineerde manier in alle afdelingen worden ontwikkeld en geëxploiteerd.

 

14.2.3 Reorganisatie van een onderneming

Om een internationale onderneming en de bijbehorende informatiesysteemstructuur op te zetten, moet een onderneming de volgende richtlijnen volgen:

  • Organiseer waard toevoegende activiteiten volgens de lijnen die de meeste winst opleveren. Marketing- en verkoopfuncties moeten dus daar worden uitgevoerd waar dit op de beste manier, tegen de laagste prijs en met de hoogste impact kan gebeuren.

  • Ontwikkel en exploiteer systemen op elk activiteitsniveau binnen de organisatie – regionaal, nationaal en internationaal.

  • Stel op het wereldhoofdkantoor een persoon aan die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en de exploitatie van internationale systemen: een internationaale CIO-positie (Chief information officer).

 

14.3 Beheer van internationale systemen

Bij het beheer van internationale systemen wordt onderscheid gemaakt tussen de geografische

bedrijfsomgeving en de zakelijke bedrijfsomgeving. Zie : figuur 14.4 hfst. 14; p. 495; Bedrijfsinformatiesystemen; Kenneth C. Laudon, Jane P. Laudon. Bij de geografische bedrijfsomgeving krijg je te maken met:

  •  Plaatselijke bedrijfsprocessen o Regionale bedrijfsprocessen o Internationale kernprocessen

  •  Regionaal gecoördineerde systemen

  •  Internationale kernsystemen

 

Kernsystemen zijn systemen die functies ondersteunen die cruciaal zijn voor de organisaties. Andere systemen hoeven slechts deels te worden gecoördineerd omdat ze belangrijke elementen delen, maar ze hoeven niet overal helemaal hetzelfde te zijn. Voor deze systemen is een bepaalde mate van lokale variatie mogelijk en zelfs wenselijk. Voor deze laatste groep is alleen een specifieke beschrijving nodig om te voldoen aan de gestelde eisen:

  • benoem de belangrijkste kernactiviteiten

  • benoem de kernsystemen die centraal gecoördineerd moeten worden

  • kies een benadering: incrementeel, groot ontwerp of evolutionair

  • maak duidelijk wat de voordelen zijn

      Managers krijgen te maken met veel verschillende problemen bij het ontwikkelen van internationale informatiesystemen:

  • overeenstemming vinden met de gebruikers over de gebruikerseisen

  • introduceren van de veranderingen binnen het bedrijf

  • coördineren van de applicatieontwikkeling

 

14.4 Technologische problemen en mogelijkheden bij internationale waardeketens

Platform- en systeemintegratie is de ontwikkeling van internationale systemen op basis van het eerdergenoemde concept van kernsystemen. Binnen de applicatiesuites die door de verschillende divisies en medewerkers voor hardware worden ontwikkeld zijn er verschillende doelen gesteld:

  • Het ontwikkelen van nationale systemen

  • Het ontwikkelen van internationale systemen o Het ontwikkelen van gedistribueerde systemen o Het ontwikkelen van geïntegreerde systemen

 

Zie : figuur 14.5 hfst. 14; p. 502; Bedrijfsinformatiesystemen; Kenneth C. Laudon, Jane P. Laudon voor een duidelijke tabel waarin de problemen bij internationale netwerken nog een keer worden beschreven.

 

 

bottom of page