top of page

 

Interactieve sessie: technologie
Computing wordt green


Casestudyvragen (blz. 132)

 

1. Welke zakelijke en maatschappelijke problemen brengt het energieverbruik van datacentra met zich mee?

Het energieverbruik van de datacentra loopt steeds verder uit de hand en daarmee worden de kosten steeds hoger. Zakelijk gezien is dit een probleem omdat er ook kosten bij komen hoe groter het datacentra wordt, het zijn geen evenredig oplopende kosten. Zo moeten er meer koelsystemen bij komen als het centrum groter wordt.

 

Maatschappelijk gezien dragen de datacentra bij aan de klimaatverandering. Daarnaast kan het maatschappelijke probleem weer leiden tot een negatief imago rondom een bedrijf waardoor ook dat gedeelte zakelijk problemen kan opleveren.

 

2. Welke oplossingen zijn er beschikbaar voor dergelijke problemen? Welke zijn het meest milieuvriendelijk?

De oplossingen voor het energieverbruik zijn het kijken naar andere oplossingen dan ouderwets overal computers neer te zetten. Door te kijken naar andere mogelijkheden om mensen met bepaalde software te kunnen laten werken die minder energie verbruiken wordt het energieverbruik terug gedrongen en worden ook de datacentra kleiner.

 

Voor het slechte imago kan er als bedrijf iets gedaan worden wat juist positieve effecten heeft op het milieu. Zo kan er geïnvesteerd worden in alternatieve bronnen om energie te winnen als wind- en zonne-energie.

 

3. Wat zijn de kosten en baten van een bedrijf van deze oplossingen?

Bij het verminderen van energieverbruik zullen er in eerste instantie kosten zijn om energie verbruikende pc’s e.d. te vervangen. Maar deze kosten zullen snel terug gewonnen worden doordat de energierekening omlaag zal gaan. Op lange termijn zal zo’n oplossing een bedrijf juist geld opleveren.

 

Bij het investeren in groene energie zal niet heel snel geld terug gewonnen worden. Het moet gezien worden als investering in de maatschappij en in het eigen imago. Wel kunnen uiteindelijk de kosten terug gewonnen worden als een groot bedrijf zijn eigen energie volledig kan winnen en daarvoor niet bij een energie maatschappij aangesloten hoeft te zijn.

 

4. Moeten alle bedrijven overgaan op groen computerwerk? Waarom wel of waarom niet?

Alle grote bedrijven moeten oplossingen zoeken aangezien de kosten steeds hoger zullen worden. Als een bedrijf wil groeien moet het ook denken aan de toekomst wat betreft de computers.

 

Kleinere bedrijven die op dit moment een klein datacenter hebben en de kosten onder controle hebben hoeven niet mee te gaan in het groene computerwerk. Het is voor deze kleine bedrijven waarschijnlijk een grote investering om over te gaan op alternatieven terwijl dit een relatief kleine invloed zal hebben op klimaatverandering en hun eigen energierekening.

 

MIS in actie (blz. 132)

 

1. Hoe zou je green computing definiëren?

Het maatschappelijk en milieutechnisch verantwoord gebruiken van computer technologie.


2. Noem enkele leiders in het streven naar ‘green computing? Welke bedrijven lopen voorop? Welke milieuorganisaties spelen een belangrijke rol?

Greenpeace heeft zesmaal het Cool IT Leaderboard uitgebracht. De laatste keer dat de milieu organisatie dit heeft gedaan werden Cisco en Google genoemd als de ‘coolste IT bedrijven’.

 

(bron: http://www.greenpeace.org/international/Global/international/publications/climate/2013/Cool-IT-V6/CoolIT_2013.pdf)

 

Greenpeace is ook meteen een van de belangrijkste milieuorganisaties van de wereld. Met het Cool IT plan hebben zij stapsgewijs uitgelegd wat de IT bedrijven kunnen en moeten bereiken volgens Greenpeace. Dit plan is in 2009 bedacht en heeft een aantal doelen gesteld voor 2020.

 

3. Wat zijn de nieuwste trends in green computing? Wat is de invloed hiervan?

In deze tijd zijn clouds belangrijker dan ze ooit waren. Heel veel bedrijven gaan over tot het gebruiken van cloud-services. In eerste instantie om daarmee het werken op afstand makkelijker te maken maar ook om niet meer een eigen data center te hoeven onderhouden.

 

De invloed hiervan is dat er steeds meer grotere datacentra komen die de clouds beheren waar veel meer verschillende bedrijven gebruik van maken. Zo bouwt Google aan een immens data center in Eemshaven, Groningen. Veel bedrijven zullen uiteindelijk een deel van dit datacenter gebruiken om bijvoorbeeld al hun Google Documents op te slaan.

 

(bron: http://www.nu.nl/economie/3885008/google-bouwt-datacenter-van-600-miljoen-in-eemshaven.html)

 

© 2023 by Strategic Consulting. Proudly created with Wix.com

bottom of page