Mindblowing N.V.
Groepsproject: mogelijkheden voor strategische informatiesystemen vaststellen
Blz. 104
Royal Dutch Shell
Royal Dutch Shell (algemeen bekend als Shell) is een Nederlands-Britse multinational, behorend tot één van de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld. Daarnaast is Shell de meest winstgevende onderneming van Nederland. Shell werkt in Nederland aan het opsporen, winnen en verwerken van gas en olie en de verkoop van de producten die daaruit voortkomen.
Bedrijfsproces
Shell exploiteert wereldwijd energiebronnen en zet deze om naar fossiele brandstoffen als benzine en diesel. De exploitatie van deze eindproducten realiseert shell onder andere door middel van benzinestations. In de raffinaderij in Pernis produceert Shell grondstoffen voor chemie en in de chemie-installaties in Moerdijk en Pernis worden basischemicaliën samengesteld.
Shell is in dit proces verantwoordelijk voor het opboren van organische brandstoffen, het omvormen van organische brandstoffen naar motorbrandstoffen in de raffinaderijen en het transporteren van brandstoffen naar verkooppunten.
Structuur
Shell werkt met een ‘one-tier’ (één bestuur waarin zowel de 'directie' als de toezichthouders zitten) Raad van Bestuur (Board of Directors). De voorzitter hiervan is Jorna Ollila en het uitvoerend management wordt geleid door CEO Ben van Beurden. De Board of Directors geeft sturing aan de overkoepelende organisatie. De CEO is eindverantwoordelijk voor alle management gerelateerde zaken die niet binnen de taken en bevoegdheden van de raad of algemene aandeelhoudersvergaderingen vallen. De leden van de raad bespreken verslagen en rapporten van Royal Dutch Shell en komen hiervoor regelmatig bij elkaar.
Het is belangrijk voor Shell dat het bedrijf efficiënt blijft werken en daarmee ook kosten kan besparen. Doordat Shell een aantal jaar geleden de structuur van het topmanagement heeft aangepast, heeft de organisatie ook kosten kunnen besparen. Voorheen waren de upstream-activiteiten, ofwel het zoeken en winnen van olie, in drie onderdelen opgedeeld (Exploratie & Productie, Gas & Elektriciteit en Oliezanden). Nu zijn deze opgedeeld in twee onderdelen: Upstream Americas en Upstream International.
Cultuur
Werknemers van Shell bestuderen alle opties voordat ze ergens een beslissing over nemen. Deze werknemers werken in een uitdagende en complexe omgeving waarin voortdurend nieuwe oplossingen bedacht moeten worden. Dit moet vanuit verschillende oogpunten gebeuren. Dat lukt niet wanneer iedereen dezelfde mening, visie en culturele achtergrond heeft. Overleg is daarom een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur van Shell. Werknemers kunnen bij elkaar terecht wanneer zij een moeilijke beslissing moeten nemen.
Daarnaast is Shell een bedrijf met een tal van waarden en beginselen. Dit komt omdat Shell een zeer groot bedrijf is en het zich zeer bewust is van wat zij de natuur aandoen. Shell medewerkers delen een aantal kernwaarden: eerlijkheid, integriteit en respect voor mensen.
Bedrijfsstrategie
Shell correspondeert het product met de ‘’customer solution’’, ofwel de oplossing voor de klant. Het product, namelijk olie, is datgene dat de consument helpt om in zijn behoefte te voorzien. Een product kan ontwikkeld worden aan de wensen van de consument. Als deze wensen vervuld worden, zal de consument meer tevreden zijn en ontstaat er een goede relatie met de klant.
Bij Shell staan energie en innovatie hoog in het vaandel. Bij Shell gebruikt men menselijke vindingrijkheid, innovatie en technologie om de energie te ontsluiten die klanten voor nu en in de toekomst nodig hebben, terwijl Shell er naar streeft om de invloed op het milieu te beperken.
Omgeving
Shell heeft een aantal omgevingsfactoren die het bedrijf niet kan sturen:
-
Conjunctuur: de verandering van het groeipercentage van de economie of de productie op de korte termijn.
-
Toekomstbeeld Conjunctuur: op dit moment zitten we in een hoogconjunctuur. Dit is gunstig voor Shell. Het is echter moeilijk te voorspellen of er een ommekeer zal plaatsvinden. Dit wordt niet gehoopt, want dat zal negatief uitpakken voor Shell, omdat het bedrijf dan inkomsten verliest.
-
-
Olieprijzen: deze worden niet altijd zelf bepaald door Shell. Dit komt omdat het bedrijf de olie niet overal zelf de pompen hebben, maar deze moeten kopen van andere landen waar de olie in de grond zit. De prijs van olie schommelt de laatste tijd heel veel. Zeker omdat er veel oorlogen zijn in het midden Oosten, waar het meeste olie uit de grond wordt gepompt.
-
Toekomstbeeld olieprijs: men neemt aan dat de olieprijs alleen nog maar omhoog zal gaan, omdat olie een uitputtende energiebron is. Olie blijft niet voor altijd bestaan. Shell zou dan moeten zoeken naar andere nieuwe brandstoffen.
-
-
Loonkosten: deze zijn in ontwikkelingslanden lager.
-
Toekomstbeeld loonkosten: ontwikkelingslanden beginnen zich steeds meer te ontwikkelen. Lonen zullen dus op den duur gaan stijgen en dat is niet gunstig voor Shell. Wel zijn er nog veel werkloze boeren in deze landen waar Shell nog voordeel mee kan doen wat betreft loonkosten.
-
-
Rente: de rente in een land bepaalt of Shell meer of minder van zijn geld zou beleggen in een bepaald land. Zijn de rentes in een bepaald land hoog dan is het aantrekkelijk voor Shell om in dat land haar geld te beleggen omdat het geld daar meer waard kan worden.
-
Toekomstbeeld rente: Op dit moment gaat is de rentestand redelijk laag. Dat betekend dus dat er meer geïnvesteerd zal worden en minder zal worden gespaard. Dus zal Shell meer klanten hebben en meer winst. De rente stand zal de komende tijd wel aardig gelijk blijven. Maar er is één probleem bij Shell en dat is deze investeringen om zulk enorm hoge bedragen gaat dat een verandering van een half procent al een enorme invloed kan hebben.
-
-
Dollar: de dollarkoers is belangrijk voor Shell. Alles gaat via de VS dus een gunstige dollarkoers is van groot belang.
-
Op dit moment is de dollarkoers gunstig voor Shell: meer olie voor minder euro’s.
-
Omgeving Shell Moerdijk
Shell Moerdijk speelt een belangrijke rol in de directe omgeving. Plaatsen zoals Klundert en Strijen grenzen bijna aan het bedrijfsterrein. Een goede relatie is dan van groot belang. Om deze relatie goed te houden, is het belangrijk dat Shell Moerdijk betrokken blijft bij de omgeving en een goede buurrelatie aanhoudt.
Omgeving Shell Pernis
Shell Pernis wil niet alleen een belangrijke rol spelen in de omgeving, maar ook een goede buur zijn. Shell Pernis steunt in de vestigingen de sociale, culturele en sportieve projecten. Dit wordt gedaan door het opzetten van projecten met partners, door geld en middelen te geven en door medewerkers aan te moedigen zich als vrijwilliger hiervoor in te zetten. Innovatie, veiligheid en nabuurschap zijn erg belangrijk voor Shell Pernis.
Strategische informatiesystemen
-
Mymaps: portaal voor alle medewerkers om eenvoudig toegang te krijgen tot informatieproducten.
-
Geografische informatiesystemen: gebruik van geografische data en interactieve kaarten voor wereldwijde dochtersondernemingen.
-
Online handel in aandelen
-
Online volgen van transporten van olie
Bronnenlijst
http://archive.fortune.com/galleries/2007/fortune/0707/gallery.global500_top25.fortune/3.html?iid=sr-link3 (Royal Dutch Shell – Fortune)
http://www.shell.nl/over-ons/shell-moerdijk/shell-moerdijk-in-de-omgeving.html
http://www.shell.nl/over-ons/shell-pernis-refinery/pernis-neigbourhood.html
http://zakelijk.infonu.nl/diversen/23552-praktijkvoorbeeld-van-een-macro-analyse-externe-shell.html
http://www.ondernemersplein.nl/artikel/one-tier-board-als-bestuursmodel/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Royal_Dutch_Shell
http://managementscope.nl/bedrijf/shell
http://www.nu.nl/nuzakelijk-overig/2017555/shell-verandert-organisatiestructuur.html
http://www.shell.nl/over-ons/netherlands/about-shell-netherlands.html
Einddeelcase
Youtube, internet en de toekomst van de film
Casestudyvragen (blz. 108)
1. Welke concurrerende krachten hebben de filmindustrie uitgedaagd? Welke problemen hebben deze krachten gecreëerd? Welke veranderingen hebben deze problemen in de film- en tv-studio’s teweeggebracht?
-
Concurrerende krachten:
-
Verhoogde niveaus van hogesnelheid internettoegang, krachtige pc’s met dvd-lezers en – schrijvers, draagbare videoapparatuur en hypermoderne fileharingdiensten. Deze hebben het downloaden van videocontent sneller en gemakkelijker dan ooit gemaakt.
-
YouTube
-
Google: deze heeft in 2006 YouTube overgenomen.
-
-
Problemen:
-
Er worden minder dvd’s verkocht in winkels
-
Er ontstaan rechtszaken: zonder toestemming van Viacom 150.000 van zijn tv-programma’s op YouTube verschenen.
-
-
Veranderingen in de film- en tv-studio’s:
-
De film- en tv studio’s moesten gaan innoveren om toch films te kunnen blijven verkopen. Studio’s bereikten overeenkomsten met CinamaNow en Movielink, inmiddels overgenomen door Blockbuster om films via downloads verkopen.
-
Studio’s zien het belang in om hun films te tonen op een dergelijke zeer drukbezochte website.
2.Beschrijf de invloed van de verstorende technologie op de bedrijven in deze case
-
-
Er ontstaat een vrij grote invloed. Mensen gaan meer online video’s downloaden waardoor dvd-winkels minder omzet krijgen.
-
Mediabedrijven hebben wel het idee dat YouTube advertenties hun klanten helpen enthousiast over hun content te raken.
-
Filmstudio’s: de online distributie van films biedt filmstudio’s enkele kostenbesparende voordelen, waaronder het vermijden van uitgaven voor het afhandelen van distributie en voor geretourneerde producten.
3. Hoe hebben de filmstudio’s gereageerd op YouTube? Wat is het doel van deze reactie? Wat kunnen de filmstudio’s leren van hoe de muziekindustrie met online digitale muziek en inbreuk op copyright ingaat? -
Reactie
-
Viacom was het er niet mee eens dat er zonder toestemming 150.000 van zijn tv-programma’s op YouTube waren verschenen.
-
De belangrijkste productiestudio’s komen in actie
-
-
Doel van deze reactie:
-
NBC Universal , Time Warner’s Warner Brothers Entertainment en News Corporation’s Twentieth Century Fox, zochten naar constructieve oplossingen. Ze gingen in onderhandeling met YouTube voor het vaststellen van licentieovereenkomsten die het mogelijk maakten om content waarop copyright rust, legaal te verkrijgen.
-
-
Wat kunnen filmstudio’s leren van de muziekindustrie:
-
De aandacht verschoof van het verhinderen van illegale uploads naar het profiteren van digitale films als nieuwe inkomstenbron.
4. Moeten filmstudio’s YouTube blijven gebruiken voor het promoten van hun nieuwe films? Waarom of waarom niet?
-
-
Filmstudio’s moeten YouTube blijven gebruiken voor het promoten van nieuwe films. Er wordt dagelijks veel gebruik gemaakt van YouTube. Hierdoor kunnen de filmstudio’s voordeel hebben door het plaatsen van advertenties door gebruik te maken van YouTube voor het promoten van hun nieuwe films.
-
Filmstudio’s kunnen echter niet alleen afhankelijk zijn van YouTube. Ze zullen ook andere sites en hulpmiddelen moeten gebruiken voor het promoten van nieuwe films vanwege de snelgroeiende technologie: mensen maken tegenwoordig ook veel gebruik van andere sites.
5. Ga naar YouTube.com en zoek videofragmenten uit je favoriete film of tv-show. Wat vind je op de site? Zie je advertenties bij het videofragment? Heb je een idee dat deze manier van adverteren effectief is? Waarom of waarom niet? -
Er zijn advertenties bij het videofragment. Deze manier van adverteren is effectief. Mensen willen het filmpje bekijken wat ze aangeklikt hebben en moeten eerst naar een advertentie kijken voordat ze dit filmpje kunnen bekijken. Dit dwingt ze dan ook om naar de desbetreffende advertentie te kijken